пʼятницю, 30 січня 2015 р.

Ціна для handmade - математичний підхід


  Тепер, коли ви вже остаточно вирішили порадувати людей своїми шедеврами, постає питання: А скільки ж коштує моя робота?   Звичайно, кожен майстер шукає свій спосіб. Але погодьтесь - вартість товару по-перше має визначати цариця наук - Математика.
  Отже, ми маємо знайти всі складові вартості, додати їх в стовбчик і оголосити покупцю. :)
  Відкриваємо програму по створенню таблиць (Exсel, Open Ofice, Google doc) і починаємо малювати гарненьку табличку (зображення збільшується):

Числа в таблиці наведені умовно.

Стовбчик А - то початкова ціна, з чого вона складається, я розкажу згодом. В - ціна без посередників. С - ціна з урахуванням відсотків посередника, тобто для Етсі.
D - назва товару. Е - розмір (я вношу сюди одразу, щоб підглядати при складанні опису).

F - кількість годин. Адже вартість ручної роботи напряму залежить від витраченого часу. Раджу вам придбати якийсь простий годинничок і працювати з ним. Сіла за стіл - включила секундомір. Встала - натиснула паузу. Так ви будете мати реальне уявлення, а не приблизне.


G - вартість роботи. Визначається за формулою =F*(зп). ЗП - це скільки умовних одиниць на годину ви маєте заробляти, ваша заробітна платня. 
Далі переходимо до підрахунку матеріалів. Для кожного виду рукодилля має існувати свій набір.
H- вартість використаного каміння. 
I - намистини штучні.
J - ланцюг.
K - покупна фурнітура (застібки, крючечки, піни).
L - вартість міді (дріт або метал, можна визначити за вагою).
М - шкіряні шнури або стрічки.

Витрати "нематеріальні", але суттєві, які оплачує або покупець, або будете оплачувати ви зі своєї ЗП.
N - втрати від коливання курсу валют.
O - доставка матеріалів
P - амортизація інструментів, фотообладнання, вода, газ, електрика, тепло у майстерні, захисні рукавички, маски, газ, пасти. Як визначити цю сумму? По можливості все порахувати за місяць і поділити на кількість робіт за місяць.
Q - вартість лаку. Не всі роботи я вкриваю лаком.
R - упаковка (сувенірна коробочка + поштова +стрічка)
S - ризики. Загубилась посилка, не доїхало до вас каміння. Або приїхало, а половина брак. Покупець довго тягне з оплатою. Будь-які ризики мають бути оплачені. Тобто тут покупець сплачує за те, щоб ви не збанкротіли і працювали надалі, щоб він міг повернутисі за рік і зробити замовлення.
T - ваша робота з розкрутки свого товару і бренду. Або не ваша, якщо ви когось найняли.
V - додаткова робота, якщо замовник просить щось доробити.
W - фотографія
Усі ці стовбчики від G до W складають первинну вартість роботи - пункт А. Але це ще не все.
  Пункт U - ідея. Квазі уно фантазі! Кожен художній виріб містить в собі художню складову. Велику і геніальну, або маленьку і нуднувату, але вашу власну. Якщо ідею ви в когось поцупили, все скопіювали - ставте 0. А якщо ні, як визначити вартість ідеї? Для початку можна взяти 25% від початкової вартості. U= A/4. Але якщо ідея особливо вдала, часто замовляють і вам вже набридло робити повтори - то вартість ідеї можна й підвищити.
  Таким чином ми підійшли до остаточної вартості В=A+U. 
  Але, якщо для отримання оплати ви користуєтесь послугами посередника, їх теж слід включити у ціну: С=B*1,12, тобто остаточна вартість +12%, наприклад.
   
А тепер перше правило карточної гри: подивись у карти сусіда, у свої завжди встигнеш. Подивіться на свої ціни, на ціни конкурентів і зробіть висновки. Або ваша ЗП надто маленька, або ваша ідея заслуговує на краще, або ви використовуєте надто дешеві (дорогі) матеріали... Порівнювати свої і чужі ціни корисно. Так ви зможете удосконалити таблицю, знайти своє місце на ринку.
 Торгівля - це найважливіший винахід людства, найголовніша рушійна сила прогресу. Якщо вам соромно брати гроші за те, що ви якісно зробили власноруч... нічим допомогти не можу. 

Якщо у вас, шановні майстри. є свої думки щодо визначенні ціни товару - прошу ділитись в коментарях. Мені справді цікаво. :)

Анонс наступної теми - фотографія.
--------------------------------------------------------------
На головне фото потрапили: сумочка від VasilinkaStore та фурнітура з магазину Рукодільна лавка.


пʼятницю, 23 січня 2015 р.

Що продавати?

 

  Ви все таки зважилися зайнятися продажами своїх шедеврів. Прокинулися вранці, не поїхали на роботу, а твердо сказали собі: "Я зможу! (Ну, ... хоча б спробую)".
  Чим же зайнятися, що краще продавати, щоб покупці стояли в черзі, а відпустка проходила яскраво, весело і далеко від дому?
   Не буду вас мучити, відразу виведу наукову формулу:
  Продаж хендмейду - це продаж функціональної ідеї, укладеної в досконалу емоційну форму!



Результат нашої творчості - це все таки предмет декоративно-прикладного мистецтва, а це означає, він повинен бути корисний, використаний, функціональний.
   Але ж щоб вирішити функціональну проблему, досить скористатися продукцією масового виробництва, чи не так? Це й дешевше. Потрібно нарубати дров - пішов у магазин, купив сокиру. Але ні! Наш покупець не такий простий. Він хоче наповнити своє життя якоюсь ідеєю. Привнести до нього дивну історію, затишок, зворушливі стосунки, бешкетну нотку, шик і неповторну якість ручної роботи.
    Знайдіть цю ідею спочатку в собі. Що моя робота принесе людині? (Тільки не треба цих нафталінних фраз про шматочок серця і душі майстра. Ми душу не продаємо!)))
А знаєте навіщо вам потрібно шукати свою ідею? Щоб її розвивати і використовувати.

Наприклад, розповім про свої роботи: ідея прикрас Ursula Jewelry - зробити звичайний день особливим. Ось прокидається дівчина вранці, приймає душ, робить зачіску, макіяж, одягає прекрасну сукню, все як завжди. І раптом, хочеться чогось особливого, додати вогню, таємниці або кокетства - рука тягнеться за кульчиками, які проїхали півсвіту, які були зроблені тільки для неї, вони чекають, вони готові прикрасити її життя.

Після такої ідейної підготовки вже можна будувати бренд: підбирати банери і слогани, визначати стиль, шукати антураж для фотографій і оформляти магазин. Тому що ви знаєте, за чим прийшов до вас покупець.

Тепер поговоримо про досконалість. Те, що ви продаєте, повинно бути ідеальне. Але не просто якісно, без браку (це за замовчуванням), а ... Досконале! Ви не спали ночами, ви народжували цю композицію, гризли себе "я нездара", прискіпливо вибирали кольори і матеріали заради чого? Щоб побачивши результат, глядач видихнув: "Боже, це чудово! Не знаю навіщо, але я його хочу!", І побіг сплачувати рахунок. ;)
Як цього добитися? Практика, постійне навчання, власні ідеї.

  Ще одна складова - емоційна. Продавайте те, що любите робити найбільше. Ви ж саме за цим пішли з офісу, правда? Щоб займатися улюбленою справою. Якщо ваше серце не завмирає від процесу, якщо руки не тремтять від захвату, коли ви торкаєтеся матеріалів, якщо буває нудно - краще не починати. Може ви зайнялися цим рукоділлям просто від нудьги? Тоді не вийде працювати по 12 годин на добу, як це іноді буває у фрілансерів. Не вийде розповідати з любов'ю про результат. І покупець відразу відчує, що вам все одно. Любов керує світом хендмейду, не борг, і не обов'язок. Знайдіть свою.
   Приклад створення невеликої компанії John Neeman Tools (Латвія), яка народилася з любові до своєї справи:


Ще один момент: не можна сказати про якийсь вид рукоділля, що ось тут продажів більше, а тут менше. Або: буду робити каблучки, їх краще беруть. Це конкуренції десь більше, десь менше. Тому що різні види вимагають різного рівня навчання, інструментів. Не кожен може влаштувати удома майстерню для лемпвока. В'язати спицями більш реально.
   Продати можна все. А успішність продукту залежить від тих складових, що ми вже назвали: очевидна користь, ідея, естетика і емоції.

Анонс наступної теми: Формування адекватної ціни для хендмейд.
________________________________
На головне фото потрапили авторські роботи: кульчики Наталии Дитиняк, гортензія Freken Ann

суботу, 17 січня 2015 р.

Ще трохи про мотивацію у прийнятті рішень.


Послухати розумну людину, яка "зробив себе", завжди корисно. Найцінніша рада яку я винесла з цієї лекції - це уявити, що вже зробила крок, і все погано. Ось представила, пережила, відштовхнулася від цього страху, дна і пішла діяти. :)
   Ще мені дуже подобається квадрат Декарта для прийняття рішень:

пʼятницю, 16 січня 2015 р.

Нащо мені це треба?


А дійсно, навіщо вам це? Йти зі стабільної роботи-зарплати, від веселого колективу, турботливого начальника, кар'єрного зростання. Життя вільного художника повна несподіванок, ризиків і ... свободи! :)
  Всі ми різні, але абсолютно всі люди діють з єдиною метою: бути щасливим. А ось шлях до цього щастя кожен обирає свій. Якщо ви дійсно відчуваєте сили бути дорослішим звичайного дорослого: брати на себе відповідальність, ризики, наслідки рішень (фактично взяти на себе роль керівника). Тоді вперед! Ваше життя - ваш великий проект, і нема за кого більше ховатися: ні за батьків, ні за начальника, ні за державу. Що заробили - те й з'їли.
  Коротко перерахую, що буде входити в коло ваших нових обов'язків:
  • пошук та закупівля матеріалів
  • виготовлення шедеврів
  • пошук замовників-покупців
  • спілкування з покупцями
  • опис і реклама свого бренду
  • фотографія
  • просування серед конкурентів
  • налагодити механізми прийому оплати
  • доставка покупцю
  • ведення обліку
  • оплата податків
  • оплата комісій

А тепер, коли ви трошки злякалися, що ж отримаєте натомість?
Свободу. Можливість будувати свій день (рік) за своїм розсудом.
Вибір. Як витратити час, з ким спілкуватися, з ким ні, що і як робити.
Самореалізацію. Краще підтвердження вашого таланту - це не коментарі і похвали, а продажі.
Славу. І навіть світову популярність у своїй галузі.
Друзів. Світ величезний, і ви напевно знайдете близьких вам людей.
І найголовніше, ви зможете проводити зі своєю дитиною стільки часу, скільки самі вирішите (мами мене зрозуміють).
    Просто одного разу я дуже ясно відчула, що повернувшись на роботу - не буду щасливою. Хочу робити те, що приносить радість мені і людям. Навіть якщо для цього доведеться потрудитися.
   Але все було не так похмуро і різко. До того, як піти з офісу, я два роки навчалася і самому ремеслу, і способам продажу. Уривками, ночами, в перервах. Тому пішла у вільне плавання з пристойним досвідом, стартовим капіталом і хорошою репутацією.
   Безліч майстрів залишили життя найманого працівника. Хтось став успішним, відомим. Хтось повернувся в офіс і знайшов своє щастя в спокійному розміреному житті. Жоден шлях не закритий - все ж ми різні. :)