середу, 15 липня 2015 р.

Як встигнути все.


   Скажу відверто - ніяк. Але дещо ми можемо прискорити, дещо впорядкувати, а від дечого просто відмовитись. ;)
Я не збираюся писати тут мудру повчальну статтю про те, як комусь слід будувати день. Бо це особиста справа. Просто розкажу про власні принципи, якими постійно керуюся. І з великим задоволенням послухаю про те, як проходить ваш день.
   Визначити і дотримуватись пріоритетів. Час - це найцінніший ресурс. Це золотий пісок, який ми постійно  і безперервно втрачаємо. На що я хочу витратити свій безцінний запас? Колись уявилося мені три купки: перша (найбільша) - це для родини, друга (трохи менша) - це для творчості і створення краси, а третя (зовсім невелика)  - спілкування з людьми. 


На практиці це означає, що саме зараз я пишу в блог, тому що мені приємно, а родина і муза сповна отримали свою долю уваги і чудово проводять час без мене. :) 
А ще я навчилася без вагань і докорів сумління говорити: "Пробач, я зараз зайнята", коли справді не маю часу, і закривати фейсбук.
   План. Так, без чіткого уявлення куди рухатись нічого не вийде. Можете писати списки справ на папірці, на телефоні, у товстелезному щоденнику  - будь-де. Аби вам було зручно туди заглядати (викреслювати, обводити кружечком). Я встановила собі додаток гугл-календар. Перший рік писала туди геть усе підряд до дрібниць. Це зручно, адже смартфон нагадував звуковим сигналом (наприклад, час прати шкарпетки!). Але згодом, в мене виробився режим і зараз я використовую календар тільки для найважливіших і навіть дуже приблизних планів (у середині квітня написати МК, на початку вересня провести гівевей...) До того ж, я пишу туди і важливі родинні справи і творчі плани.
   Режим. Коли робиш щось день у день, рік у рік, воно може й нудно, але добряче економить час. Звичні справи й рухи стають для нашого мозку легкою і швидкою справою. Ми звільняємось від метушні, зайвих рухів і можемо приділити час творчості навіть під час чищення зубів.
   Геть зайві рухи. Об’єднуємо справи. Когось дратує пил, когось олівці різної довжини, а в мене починають боліти зуби і свербіти печінка, коли бачу метушню. Я не просто так сиджу на дивані, я економлю енергію, п’ю каву і складаю підступний план: "Ага! не побіжу сьогодні на пошту, хоча замовлення готове. От дороблю друге, і разом все відправлю. І молока там у гастрономі куплю теж завтра, і до банку заодно навідаюсь. Потім можна буде три дні не виповзати в тому напрямку, а зводити доньку на майданчик."
   Сталева арматура. Залишити в спокої те, що не можеш змінити. Дитину треба відвести до школи школи 5 разів на тиждень, а на гуртки 6 разів на тиждень, - це аксіома, навколо якої я може збудувати комфортний і зручний графік. Встаємо рано аби йти до школи? Добре, тож о 8:00 я вже на пошті, там саме немає черги і працюють дві каси. 
   Гнучкість. Змиритися з тим, що обов’язково щось піде не за планом. Життя мінливе і яскраве. Задуми змінюються - і то не є трагедія. Адже наша мета не просто виконати план, а отримати задоволення від своєї діяльності. Якщо у вас за планом прання, але от саме зараз маєте чудово ідею для публікації в інстаграмі, і вона буде влучною, дотепною, принесе лайки й фоловерів - не проґавте шанс! Я часто дію імпульсивно, тому що відчуваю - зараз або ніколи.
   Геть безлад, все під рукою.  Я часто роблю перестановки на робочому столі, шукаю таке розташування інструментів та матеріалів, аби робота і прибирання робилися швидко.
  Ну, а тепер вже годі корчити з себе дуже розумну, краще розкажу як приблизно проходить мій день та тиждень. 


6:45 - Підйом! Збираємось до школи.
7:50 - Поцілуночок, дитинка йде вчитися.
8:00 - Свобода! Упс! Я вже на пошті, відправляю дрібні пакети.
8:30 - До крамниці - треба наповнити холодильник свіженьким.
9:00 - Підйом на 9 поверх пішки і легенька фізкультура.
9:40 - Душ.
10:00 - Корисний сніданок і робота за ноутом: відповісти на мейли та коментарі, оформити нові замовлення, купити матеріали, заплатити по рахунках, трохи потеревенити у фейсбуці, або написати в блог.
11:00 - Робочий стіл та улюблене плетиво з дроту або фотографування.
13:00 - Перерва на обід знов за ноутом - оформити нові товари.
14:00 - Повертаюся власне до виробництва прикрас.
16:00 - Забрати дитинку зі школи, відвести на гурток.
18:00 - Вечеря і потеревенити з родиною.
19:30 - Знов повертаюся до прикрас.
23:00 - Спатоньки!

А тепер про тиждень:
Понеділок - фотографую і викладаю те, що закінчила на вихідних.
Вівторок, середа - створення прикрас, найспокійніші дні.
Четвер - гра в фаватони і одночасно прибирання. 
П’ятниця - день шопінгу, зустрічей, написання великих текстів в блог та спілкування в мережі, адже на цей день припадає такий розклад гуртків, що більшу частину дня я провожу бігаючи містом та іноді зазираючи в інет. 
Субота та неділя - вихідні. Тобто я майже не сідаю за ноут, гуляємо або робимо якісь спільні родинні справи. Увечері трохи плету з дроту.

Звичайно, це ідеальний графік, ескіз, якого я прагну, і який майже ніколи так не виглядає. А скоро мені взагалі доведеться вигадувати щось новеньке.

Обговорення цієї статті в фейсбуці.

Тема наступної публікації: Чи існує життя без Віндовз?
---------------------------------------------------------------------------------
На фото  кулон-листочок з магазину Ursula Jewelry та мої інструменти.

13 коментарів:

  1. Тееекс, я зрозуміла, коли ти обідаєш і вечеряєш. Але коли готуєш? Ну добре, обід для себе любимої можна й швиденько зробити. А вечерю? То ж і для дитини і для чоловіка щось треба приготувати? Невже, ото півтори години вистачає на готування, вечеряння та теревені? :-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Саме так. :) Півгодини на готування. З мене кулінарка не дуже. Можу за 5 хвилин засунути якесь м’ясо в духовку (в рукаві) і пішла собі прикраси колупати. А воно собі печеться. Потім картоплю відварила, помідорів нарізала - їжте дорогенькі! Голубці горнути - то не про нас. )))

      Видалити
    2. Я ще така раціоналізаторша, що можу кашу поставити - сама в душ. Потім вийшла, кашу вимкнула, поставила каву - пішла зачіску робити. Тому іноді каструльки горять. )))

      Видалити
    3. то потрібно ще закласти час на відмивання кастрюлек ))

      Видалити
    4. Обов’язково. )))) Але я їх з нержавійки придбаала - замочую і чекаю доки само відпаде.

      Видалити
    5. То не лише від кулінара залежить, ще й їдоки можуть погоду робити. :-) Мій от, без супів не живе. Тому, раз на два дні, хош не хош, а вари. Поки все понарізаєш, протушкуєш зажарочку, ще якщо суп із м'ясом... Коротше, в півгодини точно не вкладусь.
      А сьогодні от, наприклад, в планах деруни з кабачків. Кабачки з села привезли, пропадають. Треба використати. Це мінімум півтори-дві години над ними стояти (я багато одразу смажу).
      Журбинка в мене з цими готуваннями. Теж люблю, щоб було швидко, але не завжди так можна зробити. :-(

      Видалити
    6. Ой, ти права. Мені просто пощастило, що чоловік їсть у їдальні. Тому готую 1-2 рази на день. А ще я люблю все змішати, закинути в духовку і не дивитися. Воно й корисно - печене, і час економить.

      Видалити
  2. Клас. Дуже надихає! Дякую за хороший і мотивуючий текст!

    Я от намагаюся зовсім викинути з свого життя Фейсбук (задовбав, вже і новин там не читаю і в коментарях ні з ким не веду дискусій, але час жере!!!) - але там твої пости! Переселяюся в блогспот!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую! :) Фейсбук - так :( поглинач часу. Хіба що для зв’язку з покупцями. Але іноді так хочеться побалакати з подружками.
      Переселяйся - я буду рада. ;)

      Видалити
  3. Ти дуже організована! Клас!
    В мене навіть приблизного плану не має, але сподіваюсь буде ))
    Класно, що у кінці є посилання на обговорення в фейсбуці )))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую! :) То мабуть внутрішня потреба в упорядкуванні. Так я намагаюся уникнути стресів.

      Видалити
  4. План виглядає напрочуд чудово оскільки в ньому не заважає робота)
    Хоча маючи багато часу також складно усе правильно розкласти по поличкам.

    ВідповістиВидалити
  5. План виглядає красивим і міфічним у пристосуванні для мене :( Нажаль. Як не стараюсь, за планом важко живу.

    ВідповістиВидалити