пʼятницю, 13 лютого 2015 р.

Фотографія - поради нефотографа


  Мусимо визнати, якщо ви збираєтесь продавати свої вироби через інтернет - без фотографії (світлини) ну нікуди. Тому давайте чемненько подякуємо винахідникам цього дива і візьмемось за його освоєння.
  Світлина  в хендмейді -  це непросто ілюстрація до вашого товару. Це самостійний арт-об'єкт. Тобто ви зробили чудову вишукану річ, а тепер будьте ласкаві зробіть ще й чудове вишукане фото про неї. Сірі, брудні, недбалі світлини пригнічують і відлякують. А наш покупець давненько мандрує інетом і вже розпещений гарними світлими зображеннями.
  Найпростіший спосіб отримати гарне фото - звернутися до майстра у цій справі, фотографа. Але, буває всяке - або вам не зустрівся гарний професіонал цієї справи (бо фотографи часто густо живуть з портретної та весільної зйомки, а от предметні фото в них не дуже). Або ви маєте достатньо часу і бажання аби займатися цим мистецтвом самостійно.
  Тож я трохи розповім про свій досвід, але нагадую - це поради аматора.;)
  Частина перша - технічна.
Що нам знадобиться обов'язково? По-перше  - фотоапарат, хоча б "мильниця". Дзеркалка - то взагалі супер. Як вибрати фотоапарат  - радити не буду, бо сама на цьому не розуміюся.
  По-друге - Світло! Якомога більше світла. Але забудьте про спалах - без досвіду зробити з ним світлину хоча б на трієчку неможливо. І не обов'язково чекати яскравого сонця. Навпаки, пряме сонячне світло створює різкі чорні тіні.
  Тож найкраще місце, де водиться гарне світло - то балкон або підвіконня. А найкращий час: коли сонечко заховалося за тонкі хмарки або перейшло на іншу сторону будинку, і немає опадів. Це вікно дитячої кімнати, що виходить на схід. Взимку я фотографую десь об 11-12. Влітку - 14-16.


Прибираємо всі квіточки.

Споруджуємо конструкцію з прасувальної дошки, коробки від взуття та двох скріплених між собої прямокутників двп.


Прищіпками закріплюємо тло - акруш акварельного паперу. Так само можна використати тканину, бумагу для пакування.


  А це моя улюблена березова дощечка. Вона присутня майже на всіх світлинах. Одну сторону я колись пофарбувала сірою водоемульсійною фарбою, другу - білою. Вийшла матова нейтральна поверхня з натяком на природність та екологічність.


  По-тетє - штатив. Навіть не дуже крута камера, але надійно закріплена дасть вам пристойний результат. Це мій великий штатив, більший розмір - більше мобільності:


А це маленький, економ-варіант:

Використовуючи штатив, я намагаюся ніколи не натискати на пуск одразу. Ставлю на "відкладений запуск" 2-10 сек, забираю руки аби не тремтіли і тільки тоді камера спрацьовує.
 Четверте і дуже бажане - екран! Я взяла аркуш картону А2 формату, обгорнула його фольгою і скотчем - вуаля! Екран дозволяє підсвітити тіні, зробити їх не глухими, а більш кольоровими та прозорими.


П'яте - визначаємо баланс білого. Навіть найпростіші камери дозволяють це зробити в ручному або програмному режимі. Позначки "сонечко", "хмарка" та інші  - це дуже умовні значення. 


Аби камера якомога точніше пристосувалася до реальних умов, спершу дайте їй "взяти слід" - тобто підсуньте білий аркуш і скажіть: " Оце біле, зрозуміла? Не переплутай!". Надалі апарат буде відштовхуватись від отриманої інформації і ваші світлини відображатимуть реальні кольори. Якщо ви знімаєте досить довго 1-2 години, освітлення буде змінюватись, значить треба перевизначати баланс білого час від часу.


Тепер шукаємо фокус - та частина зображення, що до вас найближча має бути достатньо різкою. Це - природньо і приємно для ока. Мій старенький фотоапарат (Canon PowerShot A530) мав звичку фокусуватися на найбільш освітлених ділянках, а не там, де мені хотілось. Тож доводилось повертати предмет, змінювати розташування камери, аби домогтися свого. Зараз я купила більш "слухняну" камеру (Panasonic DMC-FZ45) і переміщую центр фокусу туди, куди мені треба.


Які ще існують параметри зйомки ви можете почитати більш детально самостійно. В інеті багато матеріалу ( наприклад: Как сделать снимок с размытым фоном?, Фотомонстр, Регулировка глубины резкостиЯ ж мала на меті ознайомити вас з мінімумом.
Що ще можна придбати корисне, але не життєво важливе? Демонстраційна підставка, що крутиться (придбано на ebay). Зручно на такій знімати відео.


Лайткуб для зйомки при штучному освітленні (придбано на ebay). Будівельні освітлювачі з галогеновими лампами теплого світла (придбані в Епіцентрі за 40 грн. кожний). Але я зрідка користуюся штучним освітленням - для мене воно недостатньо живе й кольорове.


Ну й зовсім шикарна річ - гіпсовий манекен ( на головному фото). 
А ще покажу вам свої скарби, цілих дві коробки усілякого причандалля - сухі квіти, листочки, мереживо, камінці та дощечки. Зручно все це зберігати в одному місці.


До речі, на всіх світлинах у цій статті фігурує старенький Кенон, бо новеньким Панасоніком я саме знімаю. :)

Наступного разу обговоримо естетичну складову фотографії - композицію.
---------------------------------------------------------------------------------
На головне фото потрапили кульчики з бісеру Оксани Оберемок.

15 коментарів:

  1. Дякую Оксана, завжди цікаво прочитати інформацію про фотографії. Про штатив давно мрію, а такого мініатюрного навіть ще й не бачила. Вже тільки що покрутила свій фотоапарат думаю вже як би то краще його реалізувати))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Будь ласка! :) Дуже рада, що мій досвід вам цікавий. наступного разу я намагатимусь розвинути цю тему.
      Маленький штатив до речі купила у звичаному магазині фототоварів, там де продаються рамки, альбоми, чохли.

      Видалити
  2. Дякую, Оксана, за поради! У мене завжди проблема зі світлом, бо йду на роботу о 10.00, а приходжу о 18.00, а вихідні - не завжди дають те, що потрібно:)
    Отак перебіжками:)
    Дуже цікаво про композицію! Жду!

    ВідповістиВидалити
  3. Ого, у Вас такие хорошие фотографии изделий, таким простым фотоаппаратом. Здорово!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Спасибо! :) Это я уже панасоником делаю, кэноном получались слабее. Но мне кажется что красота больше всего зависит как раз от композиции.

      Видалити
  4. Дякую за пост. Я правда не зовсім розумію, навіщо штатив при нормальному освітленні. А от екран - це чудова ідея. Чомусь я до неї не додумалась.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Будь ласка. :) То якщо об'єктив достатньо вбирає світла - може й без штативу обійтися. А мій фотоапарат краще закріпити - тоді явно менше шуму в тінях.

      Видалити
  5. Оксана Селезньова16 лютого 2015 р. о 09:51

    Штатив потрібен, щоб руки не тряслись і фото не було розмитим, чітким, принаймі так каже мій чоловік....)

    ВідповістиВидалити
  6. Привіт!
    Мені подобається, як Ви облаштували місце біля вікна. А я фотографую на балконі, але мені все одно не вистачає світла.
    Дякую за пост!

    З повагою,
    Марта

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Привіт, Марта. Дякую! :) Рада, що тобі сподобалось. Ех, мені теж завжди не вистачає - дотягую експозицію в лайтрумі і мрію про більш світлосильний об'єктив. ))))

      Видалити
  7. дуже вдячна за поради... бо вдало сфотографувати-це проблема

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Будь ласка! :) Я б більше уваги приділяла композиції,у жругій частині саме по це і йде мова.

      Видалити